Daha önce müsilajın etkilediği Marmara Denizi ile ilgili ODTÜ’den alarm veren bir açıklama geldi. ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü’nün Bilim 2 gemisi ile gerçekleştirdiği 4 günlük seferin ilk bölümünde elde edilen veriler, Marmara Denizi’nin kritik bir eşiği aştığını ve denizin “komada” olduğunu ortaya koydu.
ODTÜ Deniz Bilimleri Enstitüsü Müdür Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yücel, Marmara Denizi’nde yapılan araştırmalarda ciddi oksijen eksikliği yaşandığını belirtti. Yücel, denizin ilk 30 metresi hariç kalan derinliklerde oksijen seviyelerinin “hipoksi” yani balıkların yaşayamayacağı seviyelerde düşük olduğunu ifade etti. 150-200 metre derinliklerde ise oksijen seviyelerinin ölçülemeyecek kadar düşük olduğunu söyledi.
Prof. Dr. Yücel, daha önce Doğu Marmara’da 600 ila 800 metre derinliklerde Akdeniz suyunun Marmara’ya oksijen sağlamış olduğuna dikkat çekti, ancak son seferde bu olumlu durumu gözlemlemediklerini belirtti. Deniz suyu sıcaklığındaki artışın, oksijenin çözünürlüğünü azalttığı ve kirliliği artırdığına dikkat çekti.
Kirliliğin boyutu hakkında da bilgi veren Yücel, Marmara Denizi’nde azot ve fosfor kirliliğinin arttığını ve bu artışın birikmeye devam ettiğini söyledi. Marmara Denizi’nin biyolojik üretim değerlerinin Karadeniz’in 3-4 katı olduğunu belirten Yücel, bu üretim patlamasının geçtiğimiz haftalarda zirveye ulaştığını ve şu anda yaz mevsimine bağlı bir denge durumuna geldiğini ifade etti.
ODTÜ’nün bu verileri, Marmara Denizi’nin ekolojik dengesi ve sağlığı hakkında endişeleri artırırken, yetkililerin bu duruma yönelik acil önlemler alması gerektiği vurgulandı.
Haber Kaynağı: http://yenicaggazetesi.com