Prof. Dr. Ceyhan’dan ‘Maymun Çiçeği’ Varyantı Uyarısı: Türkiye’de Önlemler Artırılmalı

Prof. Dr. Ceyhan’dan ‘Maymun Çiçeği’ Varyantı Uyarısı: Türkiye’de Önlemler Artırılmalı

ABONE OL
13 Ağustos 2024 16:11
Prof. Dr. Ceyhan’dan ‘Maymun Çiçeği’ Varyantı Uyarısı: Türkiye’de Önlemler Artırılmalı
0

BEĞENDİM

ABONE OL

Enfeksiyon Hastalıkları Derneği Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, Dünya Sağlık Örgütü’nün (DSÖ) Afrika’da ortaya çıkan ve uluslararası acil durum ilan ettiği ‘maymun çiçeği’ varyantına karşı Türkiye’de de önlemler alınması gerektiğini vurguladı. Prof. Dr. Ceyhan, “Türkiye’de şu anda yürütülen bir aktif sürveyans çalışması yok. Hastalığı tespit edebilmek için aktif sürveyans çalışması yapmalıyız” dedi.

DSÖ, geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada, ‘maymun çiçeği’ adı verilen ‘mpox’ vaka sayısında son iki ayda büyük bir artış yaşandığını ve dünya genelinde 90 binin üzerinde vaka görüldüğünü belirtti. Ayrıca, virüs nedeniyle 156 kişinin yaşamını yitirdiğini duyurdu. DSÖ, yeni varyantın Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nin sınırlarını aşmasının ardından Afrika’da uluslararası acil durum ilan etti.

Prof. Dr. Ceyhan, ateş, baş ağrısı, yorgunluk, yaygın vücut ağrıları, lenf bezlerinde şişlik ve cilt lezyonları gibi belirtilerle ortaya çıkan hastalığın 2022’de de alarm verdiğini belirtti. “O zaman hastaların yüzde 97’si homoseksüel erkeklerdi, ama şimdi hastalık herkeste görülebiliyor. Yakın temas yoluyla, örneğin el teması ve değiştirilmeyen yatak çarşafları gibi yollarla bulaşabiliyor” diye konuştu.

Ceyhan, Türkiye’nin önemli bir destinasyon noktası olduğuna dikkat çekerek, “Türkiye, Afrika’dan gelen ve Avrupa’ya geçiş yapanlar için önemli bir noktadır. Hastalık, sadece Demokratik Kongo Cumhuriyeti’yle sınırlı kalmayıp, Kongo’ya komşu ülkelere de yayıldı” dedi. Ayrıca, DSÖ’nün alarm seviyesini bir basamak yükselttiğini ve Türkiye’nin de tedbirler alması gerektiğini vurguladı.

Prof. Dr. Ceyhan, aktif sürveyans yapılması gerektiğini belirterek, “Her Afrika’dan gelene, her Afrika’ya gidene en azından muayene yapılmalı. Riskli bölgelere gidecek olanlar için devletin aşı temin etmesi lazım” dedi. Maymun çiçeği varyantına karşı el hijyenine dikkat edilmesi ve temas şüphesi olan kişilerin hekimle başvurması gerektiğini de ekledi.

İletişim Başkanlığı, geçen hafta yaptığı açıklamada, Türkiye’de bu yıl herhangi bir ‘maymun çiçeği’ vakası tespit edilmediğini ve Sağlık Bakanlığı tarafından gerekli önlemlerin alındığını duyurdu.

 

Haber Kaynağı: https://www.cumhuriyet.com.tr/

En az 10 karakter gerekli


HIZLI YORUM YAP
300x250r
300x250r